Пројекат “Озелени све(С)т”

Facebook
Twitter
LinkedIn

ПРОЈЕКАТ

„Озелени све(С)т“

ПУ „Лане“ и Зелена оаза, Кучево

            У нашем вртићу, годинама уназад, водимо рачуна о екологији и очувању животне средине. Ранијих година, наши васпитачи су у сарадњи са децом и родитељима у својим собама правили мини баште, неговале еко-патроле и на тај начин подизале свест о очувању околине. Све ове акције ометала је актуелна пандемија, па смо се досетили да баште преселимо у двориште вртића и подигнемо пластеник где ћемо скоро током читаве године имати плодове разног поврћа. Пластеник смо подгли у сарадњи са децом, родитељима и локалном заједницом како би наши малишани учили у реалном животном контексту што је у складу са концепцијом Нових основа програма која ће у наш вртић започети примену 2022. Године. У нашој локалној заједници оформљена је неформална група „Зелена оаза“ која се бави екологијом, која нам је понудила сарадњу која би имала за циљ подизање еколошке свести код деце и одраслих. Заједнички смо започели реализацију пројекта “Озелени Све(с)т” која подразумева ангажовање деце, родитеља, запослених у ПУ, локалне заједнице али и шире друштвене средине. Пројекат “Озелени Све(с)т” се спроводи у оквиру пројекта “Зелени инкубатор”, који спроводе Млади Истраживачи Србије, Београдска отворена школа и Инжењери заштите животне средине, уз финансијску подршку Европске Уније.

            Дана 26. јула представница неформалне групе „Зелена оаза“ Марија Рајчић је информисала директору ПУ “Лане” Биљану Кецман о пројекту “Озелени све(с)т” финансиран од стране #ЕУзаТЕБЕ  који спроводи са Млади истраживачи Србије , а чије ће се већи део спроводити организационим јединица ПУ “Лане” у Кучеву и Раброву. Циљ пројекта “Озелени све(с)т” је да деца предшколског узраста врше примарну селекцију отпада од хране коју обедују у вртићу и одлажу је у компостере Бокаши Органко.

Сарадња је остварена и са Домис теам доо а диектор Домис Мишко је лично испоручио Зеленој Оази и ПУ “Лане” осам комплета компостера Бокаши Органко. Осим компостера, у вртић је стигао и пластеник од 12м² који ће бити постављен у дворишту вртића у ком ће деца са својим родитељима подићи пластеник, направити мини леје, компостирати у Бокаши Органко компостере и у мини лејама ће узгајати зелену салату и јесењи лук који ће деци бити сервирани уз оброке.

            3. августа је директорка ПУ Лане Биљана Кецман организовала састанак са запосленима у ПУ Лане, где су Марија Рајчић и директорка Биљана информисале запослене о пројекту “Озелени Све(с)т”. Дискутовало се у начину на који ће се пројекат спроводити у оквиру ПУ Лане, а акценат је био на активном укључивању родитеља у активности деце, јер ће овај процес примарне селекције отпада од хране, његово компостирање и поновна употреба у пластенику и мини лејама бити обостран процес учења деце од стране родитеља и обрнуто. Истовремено, родитељи ће кроз игру и рад провести квалитетно време са својом децом.

9. августа је у нашој установи одржан родитељски састанак где је родитељима представљена идеја. На родитељском састанку директорка Биљана Кецман и Марија Рајчић су информисале родитеље о пројекту Озелени Све(с)т који спроводи Зелена Оаза, Кучево заједно са Млади истразивачи Србије, а који се финансира средствима #ЕУзаТЕБЕ

Родитељском састанку се одазвао изузетно велики број родитеља чија деца похађају ПУ Лане и родитељи су одушевљени и веома заинтересовани да заједно са васпитачицама и својом децом учествују на овом пројекту.

            Договорен је наредни корак када ће родитељи заједно са својом децом формирати мини леје и подићи пластеник од 12м², као и монтажа Еко Кинг 600 дворишног компостера где ће се одлагати покошена трава из двориштва објекта Сунце.

            Небојша Лазић, власника фирме Еуробоје донирао је агротекстилну фолију и систем кап по кап за мини леје и пластеник који ће родитељи са децом формирати у ПУ Лане Кучево.

Марија Рајчић представница Зелене оазе и Небојша Лазић власник Еуробоје

Младен Пантић, власнику фирме ПОД Д.О.О. је обезбедио донацију за Зелену Оазу у виду резаних дасака од којих ће родитељи и деца формирати мини леје у ПУ Лане Кучево у оквиру пројекта Озелени Све(с)т.

Марија Рајчић представница Зелене оазе и Младен Пантић  власник ПОД Д.О.О.

19. августа у објекту “Сунце” окупиле су се многе тате, маме и деца како бисмо подигли пластеник и улепшали наше двориште. Вредне тате су подизале мини пластеник, док су маме са дечицом проводиле време дружећи се у хладовини са особљем и директорком установе Биљаном Кецман. Деца су уживала у игри и послужењу које су припремиле наше куварице, тате су изводиле радове а васпитачи анимирали децу. Формиране су мини леје по последњим стандардима еко и органске производње. Земљиште испод дрвених оквира је плитко прекопано, дрвени оквири пуњени земљом.

26. августа је у посети ПУ Лане Кучево био Слободан Стокић члан општинског већа за екологију и рурални развој који је помогао Владици, домару вртића да састави дворишни компостер Еко Кинг 600. Дворишни компостер смо са децом напунили покошеном травом и такође су испразнили 2 компостера Бокасхи Органко која су стојала у кухињи вртића.

            Представница зелене оазе нам је објаснила да се преко остатака од воћа и поврћа поспе хумус који су наша деца назвала „чаробни прах“, притисне се и остави да остоји неко време. Након 15-20 дана ферментације у Бокасхи Органко компостерима, остаци хране се изручују у велики дворишни компостер Еко Кинг 600 где се развномерно развуку, а потом се преко њих баци зелена маса од покошене траве, опалог лишћа и орезаних гранчица.

            Када су ферментисани остаци хране и зелена маса изручени у велики компостер, Марија је са дечицом посула „чаробни прах“ који чине мекиње и млечнокиселинске културе и сада треба сачекати 3-6 месеци да добијемо изузетно квалитетан компост у којем ћемо да садимо зелену салату и лук, а касније и чери парадајз, паприку и краставчиће. Због хумуса који посипамо нема непријатних мириса, а сок који добијемо на крају веома је хранљив за биљке. У радним собама деца су добила миникомпостере где ће са васпитачима радити исти описани процес.

8. септембра смо се поново окупили како бисмо формирали мини леје.

Партнер на нашем пројекту Домис Мишко нам је објаснио најбољи начин да формирамо леје, а овде ћемо укратко објаснити улогу сваког слоја у земљи.

  • Први слој чини агро фолија која спречава коров да никне из земље у леју
  • Други слој чини вуна која има више функција као изолатор и спречава разне штеточине да уђу у леју. Постепеним разлагањем вуне се ослобађају и храњиве материје попут азота, калијума и фосфата
  • Трећи слој чини суво лишће и гранчице и ово је дренажни слој
  • Четврти слој је земља по којој ћемо посути хумус када будемо прекрили пластеник и овај слој ће обезбедити простор за развој корена.

            Наша дечица ће након ужине и ручка остатке од салата и воћа сама празнити у мини компостере које ће им васпитачи из атријума вртића доносити у собу након обедовања. Марија је показала дечици како изгледају остаци хране након 15 дана ферментације у компостеру и да ти остаци немају никакав непријатан мирис.

            У објекту Маслачак је за сада формирана једна мини леја у којој ће бити сађено поврће, али оставили смо могућност да следеће године и у Маслачку подигнемо пластеник заједно са Млади истразивачи Србије у оквиру пројекта Зелени инкубатор који се финансира средствима #ЕУзаТЕБЕ.

Из далеких Трбушана код Чачка из пољопривредног газдинства Данила Брковића, и захваљујући Домис Мишко добили смо расаде зелене салате коју ће наша деца засадити заједно са васпитачима.

Расади зелене салате

Прве расаде засадили смо 21.09.2021. године на одушевљење деце. Чекамо наше прве плодове!

У посету ПУ Лане Кучево дошао је и Петар, руководилац пројекта Зелени инкубатор у Млади истраживачи Србије. Петра је занимало како се одвија пројекат “Озелени све(с)т” а угостиле су га наша директорка ПУ Лане Кучево, Биљана Кецман и Марија Рајчић представница неформалне групе Зелена Оаза Кучево.

            Петар је одушевљен развојем пројекта “Озелени све(с)т”, начином на који смо успели да повежемо децу и родитеље, грађане, предшколску установу и представнике локалне самоуправе у један тим који нам је изнедрио фантастичан пројекат. Добили смо зелено светло да наставимо даље!

            Акције и пројекте које реализујемо у нашем вртићу увек су пропраћене медијски од стране ЕКучево. Тако је било и овог пута, па је о нашим акцијама у ЕКучеву објављен чланак под називом „Пројекат „Озелени Све(с)т“ у ПУ „Лане“ Кучево“.

                Након неколико дана у посету нам је дошла ПРВА телевизија и снимила прилог који је емитован у емисији ЕКСПЛОЗИВ. Деца су током снимања показивала процес компостирања и начин одвајања влажног отпада. Објансили су и шта је то „чаробни прах“ и која је његова сврха.

             Balkan Green Energy News, водећи портал у региону Балкана за одрживу енергетику, животну средину и зелену економију објавио је феноменалан текст о пројекту “Озелени све(с)” коју спроводи Зелена Оаза Кучево са Млади истразивачи Србије у оквиру пројекта “Зелени инкубатор”. Наше Кучево је заиста наш понос захваљујући ПУ Лане Кучево и Биљани Кецман, директорки установе која је у партнерској сарадњи са нашом неформалном групом грађана пружила пуну подршку реализацији пројекта који води наша Марија Рајчић.             Радио телевизија Србије (РТС) такође је дошла у наш град и снимила прилог о нашем пројекту и емитовала га у емисији „Знање имање“ у рубрици „Мали еколози“ као и у Јутарњем програму. Наши најмлађи су представили целој нашој прелепој Србији начин на који можемо да рециклирамо отпад од хране и да од њега направе храну за биљке где гаје зелену салату и лук.

Прве плодове које смо марљиво гајили убрали смо заједно са председником општине Кучево, Иваном Рајчићем и представницима локалне самоуправе који су подржали цео наш пројекат. Тог дана посетила нас је екипа ТВ Млава и ТВ Браничево која је снимила прилог о компостирању, пластенику, нашој вредној дечици и целој нашој акцији.

А затим смо уживали у укусима наших плодова.

Пројекат је пропраћен и медијски на РТС-у и РТВ Млави.

Радио телевизија Србије

РТВ Млава

Подели са другима
Facebook
Twitter
LinkedIn

истражи више