Projekat “Ozeleni sve(S)t”

Facebook
Twitter
LinkedIn

PROJEKAT

„Ozeleni sve(S)t“

PU „Lane“ i Zelena oaza, Kučevo

            U našem vrtiću, godinama unazad, vodimo računa o ekologiji i očuvanju životne sredine. Ranijih godina, naši vaspitači su u saradnji sa decom i roditeljima u svojim sobama pravili mini bašte, negovale eko-patrole i na taj način podizale svest o očuvanju okoline. Sve ove akcije ometala je aktuelna pandemija, pa smo se dosetili da bašte preselimo u dvorište vrtića i podignemo plastenik gde ćemo skoro tokom čitave godine imati plodove raznog povrća. Plastenik smo podgli u saradnji sa decom, roditeljima i lokalnom zajednicom kako bi naši mališani učili u realnom životnom kontekstu što je u skladu sa koncepcijom Novih osnova programa koja će u naš vrtić započeti primenu 2022. Godine. U našoj lokalnoj zajednici oformljena je neformalna grupa „Zelena oaza“ koja se bavi ekologijom, koja nam je ponudila saradnju koja bi imala za cilj podizanje ekološke svesti kod dece i odraslih. Zajednički smo započeli realizaciju projekta “Ozeleni Sve(s)t” koja podrazumeva angažovanje dece, roditelja, zaposlenih u PU, lokalne zajednice ali i šire društvene sredine. Projekat “Ozeleni Sve(s)t” se sprovodi u okviru projekta “Zeleni inkubator”, koji sprovode Mladi Istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske Unije.

            Dana 26. jula predstavnica neformalne grupe „Zelena oaza“ Marija Rajčić je informisala direktoru PU “Lane” Biljanu Kecman o projektu “Ozeleni sve(s)t” finansiran od strane #EUzaTEBE  koji sprovodi sa Mladi istraživači Srbije , a čije će se veći deo sprovoditi organizacionim jedinica PU “Lane” u Kučevu i Rabrovu. Cilj projekta “Ozeleni sve(s)t” je da deca predškolskog uzrasta vrše primarnu selekciju otpada od hrane koju obeduju u vrtiću i odlažu je u kompostere Bokaši Organko.

Saradnja je ostvarena i sa Domis team doo a diektor Domis Miško je lično isporučio Zelenoj Oazi i PU “Lane” osam kompleta kompostera Bokaši Organko. Osim kompostera, u vrtić je stigao i plastenik od 12m² koji će biti postavljen u dvorištu vrtića u kom će deca sa svojim roditeljima podići plastenik, napraviti mini leje, kompostirati u Bokaši Organko kompostere i u mini lejama će uzgajati zelenu salatu i jesenji luk koji će deci biti servirani uz obroke.

            3. avgusta je direktorka PU Lane Biljana Kecman organizovala sastanak sa zaposlenima u PU Lane, gde su Marija Rajčić i direktorka Biljana informisale zaposlene o projektu “Ozeleni Sve(s)t”. Diskutovalo se u načinu na koji će se projekat sprovoditi u okviru PU Lane, a akcenat je bio na aktivnom uključivanju roditelja u aktivnosti dece, jer će ovaj proces primarne selekcije otpada od hrane, njegovo kompostiranje i ponovna upotreba u plasteniku i mini lejama biti obostran proces učenja dece od strane roditelja i obrnuto. Istovremeno, roditelji će kroz igru i rad provesti kvalitetno vreme sa svojom decom.

9. avgusta je u našoj ustanovi održan roditeljski sastanak gde je roditeljima predstavljena ideja. Na roditeljskom sastanku direktorka Biljana Kecman i Marija Rajčić su informisale roditelje o projektu Ozeleni Sve(s)t koji sprovodi Zelena Oaza, Kučevo zajedno sa Mladi istrazivači Srbije, a koji se finansira sredstvima #EUzaTEBE

Roditeljskom sastanku se odazvao izuzetno veliki broj roditelja čija deca pohađaju PU Lane i roditelji su oduševljeni i veoma zainteresovani da zajedno sa vaspitačicama i svojom decom učestvuju na ovom projektu.

            Dogovoren je naredni korak kada će roditelji zajedno sa svojom decom formirati mini leje i podići plastenik od 12m², kao i montaža Eko King 600 dvorišnog kompostera gde će se odlagati pokošena trava iz dvorištva objekta Sunce.

            Nebojša Lazić, vlasnika firme Euroboje donirao je agrotekstilnu foliju i sistem kap po kap za mini leje i plastenik koji će roditelji sa decom formirati u PU Lane Kučevo.

Marija Rajčić predstavnica Zelene oaze i Nebojša Lazić vlasnik Euroboje

Mladen Pantić, vlasniku firme POD D.O.O. je obezbedio donaciju za Zelenu Oazu u vidu rezanih dasaka od kojih će roditelji i deca formirati mini leje u PU Lane Kučevo u okviru projekta Ozeleni Sve(s)t.

Marija Rajčić predstavnica Zelene oaze i Mladen Pantić  vlasnik POD D.O.O.

19. avgusta u objektu “Sunce” okupile su se mnoge tate, mame i deca kako bismo podigli plastenik i ulepšali naše dvorište. Vredne tate su podizale mini plastenik, dok su mame sa dečicom provodile vreme družeći se u hladovini sa osobljem i direktorkom ustanove Biljanom Kecman. Deca su uživala u igri i posluženju koje su pripremile naše kuvarice, tate su izvodile radove a vaspitači animirali decu. Formirane su mini leje po poslednjim standardima eko i organske proizvodnje. Zemljište ispod drvenih okvira je plitko prekopano, drveni okviri punjeni zemljom.

26. avgusta je u poseti PU Lane Kučevo bio Slobodan Stokić član opštinskog veća za ekologiju i ruralni razvoj koji je pomogao Vladici, domaru vrtića da sastavi dvorišni komposter Eko King 600. Dvorišni komposter smo sa decom napunili pokošenom travom i takođe su ispraznili 2 kompostera Bokashi Organko koja su stojala u kuhinji vrtića.

            Predstavnica zelene oaze nam je objasnila da se preko ostataka od voća i povrća pospe humus koji su naša deca nazvala „čarobni prah“, pritisne se i ostavi da ostoji neko vreme. Nakon 15-20 dana fermentacije u Bokashi Organko komposterima, ostaci hrane se izručuju u veliki dvorišni komposter Eko King 600 gde se razvnomerno razvuku, a potom se preko njih baci zelena masa od pokošene trave, opalog lišća i orezanih grančica.

            Kada su fermentisani ostaci hrane i zelena masa izručeni u veliki komposter, Marija je sa dečicom posula „čarobni prah“ koji čine mekinje i mlečnokiselinske kulture i sada treba sačekati 3-6 meseci da dobijemo izuzetno kvalitetan kompost u kojem ćemo da sadimo zelenu salatu i luk, a kasnije i čeri paradajz, papriku i krastavčiće. Zbog humusa koji posipamo nema neprijatnih mirisa, a sok koji dobijemo na kraju veoma je hranljiv za biljke. U radnim sobama deca su dobila minikompostere gde će sa vaspitačima raditi isti opisani proces.

8. septembra smo se ponovo okupili kako bismo formirali mini leje.

Partner na našem projektu Domis Miško nam je objasnio najbolji način da formiramo leje, a ovde ćemo ukratko objasniti ulogu svakog sloja u zemlji.

  • Prvi sloj čini agro folija koja sprečava korov da nikne iz zemlje u leju
  • Drugi sloj čini vuna koja ima više funkcija kao izolator i sprečava razne štetočine da uđu u leju. Postepenim razlaganjem vune se oslobađaju i hranjive materije poput azota, kalijuma i fosfata
  • Treći sloj čini suvo lišće i grančice i ovo je drenažni sloj
  • Četvrti sloj je zemlja po kojoj ćemo posuti humus kada budemo prekrili plastenik i ovaj sloj će obezbediti prostor za razvoj korena.

            Naša dečica će nakon užine i ručka ostatke od salata i voća sama prazniti u mini kompostere koje će im vaspitači iz atrijuma vrtića donositi u sobu nakon obedovanja. Marija je pokazala dečici kako izgledaju ostaci hrane nakon 15 dana fermentacije u komposteru i da ti ostaci nemaju nikakav neprijatan miris.

            U objektu Maslačak je za sada formirana jedna mini leja u kojoj će biti sađeno povrće, ali ostavili smo mogućnost da sledeće godine i u Maslačku podignemo plastenik zajedno sa Mladi istrazivači Srbije u okviru projekta Zeleni inkubator koji se finansira sredstvima #EUzaTEBE.

Iz dalekih Trbušana kod Čačka iz poljoprivrednog gazdinstva Danila Brkovića, i zahvaljujući Domis Miško dobili smo rasade zelene salate koju će naša deca zasaditi zajedno sa vaspitačima.

Rasadi zelene salate

Prve rasade zasadili smo 21.09.2021. godine na oduševljenje dece. Čekamo naše prve plodove!

U posetu PU Lane Kučevo došao je i Petar, rukovodilac projekta Zeleni inkubator u Mladi istraživači Srbije. Petra je zanimalo kako se odvija projekat “Ozeleni sve(s)t” a ugostile su ga naša direktorka PU Lane Kučevo, Biljana Kecman i Marija Rajčić predstavnica neformalne grupe Zelena Oaza Kučevo.

            Petar je oduševljen razvojem projekta “Ozeleni sve(s)t”, načinom na koji smo uspeli da povežemo decu i roditelje, građane, predškolsku ustanovu i predstavnike lokalne samouprave u jedan tim koji nam je iznedrio fantastičan projekat. Dobili smo zeleno svetlo da nastavimo dalje!

            Akcije i projekte koje realizujemo u našem vrtiću uvek su propraćene medijski od strane EKučevo. Tako je bilo i ovog puta, pa je o našim akcijama u EKučevu objavljen članak pod nazivom „Projekat „Ozeleni Sve(s)t“ u PU „Lane“ Kučevo“.

                Nakon nekoliko dana u posetu nam je došla PRVA televizija i snimila prilog koji je emitovan u emisiji EKSPLOZIV. Deca su tokom snimanja pokazivala proces kompostiranja i način odvajanja vlažnog otpada. Objansili su i šta je to „čarobni prah“ i koja je njegova svrha.

             Balkan Green Energy News, vodeći portal u regionu Balkana za održivu energetiku, životnu sredinu i zelenu ekonomiju objavio je fenomenalan tekst o projektu “Ozeleni sve(s)” koju sprovodi Zelena Oaza Kučevo sa Mladi istrazivači Srbije u okviru projekta “Zeleni inkubator”. Naše Kučevo je zaista naš ponos zahvaljujući PU Lane Kučevo i Biljani Kecman, direktorki ustanove koja je u partnerskoj saradnji sa našom neformalnom grupom građana pružila punu podršku realizaciji projekta koji vodi naša Marija Rajčić.             Radio televizija Srbije (RTS) takođe je došla u naš grad i snimila prilog o našem projektu i emitovala ga u emisiji „Znanje imanje“ u rubrici „Mali ekolozi“ kao i u Jutarnjem programu. Naši najmlađi su predstavili celoj našoj prelepoj Srbiji način na koji možemo da recikliramo otpad od hrane i da od njega naprave hranu za biljke gde gaje zelenu salatu i luk.

Prve plodove koje smo marljivo gajili ubrali smo zajedno sa predsednikom opštine Kučevo, Ivanom Rajčićem i predstavnicima lokalne samouprave koji su podržali ceo naš projekat. Tog dana posetila nas je ekipa TV Mlava i TV Braničevo koja je snimila prilog o kompostiranju, plasteniku, našoj vrednoj dečici i celoj našoj akciji.

A zatim smo uživali u ukusima naših plodova.

Projekat je propraćen i medijski na RTS-u i RTV Mlavi.

Radio televizija Srbije

RTV Mlava

Podeli sa drugima
Facebook
Twitter
LinkedIn

istraži više